Dotā materiāla avots: BB Factory, www.bbfactory.lv
Ziepju masa ir caurspīdīgas glicerīna ziepes, kuras paredzētas pārkausēšanai. BB Factory veikalā nopērkamās ziepju masas sastāvs ir 100% dabīgs, bez SLS un SLES (sastāvs INCi: Aqua, Glycerine, Sodium Palmate, Sucrose, Sodium Cocoate, Decyl Glucoside, Sodium Chloride, Citric Acid, Sodium Citrate, Sodium Palm Kernelate, Aloe Barbadensis). Šī ziepju masa ir pilnīgi droša, lai ar to darbotos bērni un no 250 gramiem ziepju masas sanāks apmēram 3 ziepju gabaliņi. Ziepju gatavošanas process: - Ar nazi sadaliet ziepju masu mazākos gabaliņos- lai tā ātrāk kustu; - Izkausējiet ziepju masu ūdens peldē. To var kausēt arī mikroviļņu krāsni, tomēr uzmanieties, lai ziepju masa nepārkarstu un nesāktu vārīties- tas veidos burbulīšus ziepēs; - Izkausētai ziepju masai pievienojiet krāsvielas un citas piedevas pēc Jūsu izvēles- eļļas, kakao vai šī sviestu; - Kad ziepju masa atdzisusi līdz 40-45 grādiem pēc Celsija- pievienojiet ēteriskās eļļas; - Ja vēlaties- pievienojiet masai kādas ziedlapiņas (kliņģerīšu, kumelīšu, rožu, lavandas u.tml.), sēkliņas (magoņu u.c.) un citas piedevas; - Viegli samaisiet ziepju masu. Pārāk strauja un enerģiska maisīšana var veidot burbuļus ziepēs; - Salejiet gatavo ziepju masu formās- tukšos pārtikas iepakojumos, kastītēs vai jebkurās citās formiņās pēc Jūsu izvēles. Apsmidziniet ziepes ar alkoholu (spirtu vai šņabi) lai novērstu burbulīšu un līdz ar to- nelīdzenas virsmas veidošanos; - Ļaujiet ziepēm sastingt apmēram 3-4 stundas, izņemiet no formas un/vai sagrieziet gabaliņos; - Ja plānojat ziepes dāvināt vai uzglabāt ilgāku laiku- iepakojiet tās, lai novērstu gaisa mitruma iedarbību (ziepes, pateicoties augstajam glicerīna saturam, var sākt „svīst”- izdalīt mitrumu- pilieniņus uz ziepēm). - Ziepes GATAVAS!
Ziepju piedevas, smaržas un krāsas - Ziedlapiņas- kumelīšu, kliņģerīšu, rožu, āboliņa- piešķirs ziepēm romantisku un skaistu izskatu; - Magoņu sēkliņas, auzu un citu graudaugu pārslas, malta kafija, sasmalcinātas citrusaugļu mizas ne tikai izdaiļos, bet arī piešķirs papildus skrubja efektu; - Māls- zaļais, rozā, sarkanais vai baltais būs lieliska kopjoša piedeva ziepēm; - Medus un bišu vasks piešķirs aromātu, mitrinošas, mīkstinošas un kopjošas īpašības; - Šī, kakao sviests, dažādas eļļas- papildus mīkstinošas, mitrinošas un barojošas piedevas.Dabīgas krāsvielas:
- Biešu sula- no rozā līdz sarkanam;
- Klinģerīšu, kumelīšu ziedlapu pulveris- gaiši dzeltens;
- Burkāni, to sula- dzeltens līdz oranžs;
- Kanēlis- bēšs līdz brūns (var būt kairinošs);
- Maltas krustnagliņas- bēšs līdz brūns;
- Kafija- brūns;
- Kakao- brūns;
- Gurķis, kivi- gaiši zaļš;
- Mellenes- violets;
- Safrāns- dzeltens līdz oranžs;
- Spinātu sula- zaļš;
- Paprika- gaiši sarkanbrūns (var būt kairinošs);
- Kurkuma- koši dzeltens. Smarža: Lai iegūtu ne tikai aromātu, bet arī terapeitisku efektu, uz katriem 10 gramiem ziepju masas jāpievieno 1-2 pilieni ēteriskās eļļas. Ziepēm būs līdzīgas īpašības, kā pievienoto ēterisko eļļu kombinācijai:- Lavanda- nomierinošas, atslābinošas; - Rozmarīns, piparmētra, tējas koks- antiseptiskas- pretiekaisuma, uzmundrinošas, tonizējošas, stimulējošas, atvēsinošas; - Kanēlis- stimulējošas, sildošas, pretcelulīta iedarbība; - Citrusaugļu- citronu, greipfrūtu, laima, apelsīnu- tonizējošas, atsvaidzinošas, pretcelulīta; - Citronzāle- uzmundrinoša, svaiga un tonizējoša; - Bergamote- uzmundrinošs un līdzsvarojošs aromāts; - Ilang-ilang - nomierinošs, līdzsvarojošs un relaksējošs aromāts.
Dabīgo ziepju uzglabāšana Dabīgu ziepju uzglabāšanas laiks ir tieši atkarīgs no pievienotajām piedevām. Ja ziepju sastāvā nav svaigu augu, ogu, augļu vai dārzeņu- tikai kaltētas piedevas, eļļa, sviesti, ēteriskās eļļas, tās var uzglabāt aptuveni vienu gadu. Ja pievienojat ziepēm svaigus augļus (kivi u.c.), ogas (zemenes, avenes u.c.), dārzeņus (gurķi, burkānu u.c.), tad šīm ziepēm uzglabāšas laiks ir ievērojami īsāks- aptuveni trīs mēneši. Ziepju masas sastāvā ir glicerīns, kurš darbojas kā mitruma piesaistītājs, tādēļ pagatavotās ziepes (un arī vēl neizlietoto ziepju masu) jāuzglabā vēsā, sausā vietā, izvairoties no tiešas saules un karstuma avotu iedarbības.Vēlams tās ziepītes un ziepju masu, kuru neizmantojat tūlītējai lietošanai, uzglabāt cieši noslēgtas, lai gaisa mitruma iedarbībā tās nesāktu"svīst"- izdalīt mitrumu un glicerīnu mazu pilieniņu uz ziepēm veidā.
Ziepju receptes:
Citrusu ziepes
Rozmarīna- lavandas ziepes
Medus-vaniļas ziepes
Zemeņu- greipfrūta ziepes
Medus- auzu pārslu ziepes
Apelsīnu- šī sviesta ziepes
Piparmētru ziepes
Kanēļa- krustnagliņu ziepes
Kakao ziepes
Kafijas- kanēļa ziepes- skrubis
Lauku ziepes Arī tev ir iespēja izdomāt savas - īpašās ziepes! Piedalies BB Factory rīkotās nodarbībās un pagatavo ziepes sev pati.
................................................
Pagatavojiet vienkāršas vannas bumbas paši.Tas nebūt nav tik grūti kā izskatās un galvenās sastāvdaļas atrodas Jūsu virtuvē! Materiāls no: www.teachsoap.com, www.rokdarbiem.lv
Vannas bumbas Nepieciešamie materiāli: - 1 daļa citronskābes
- 2 daļas dzeremā zodā
- Burvju lazdas ūdens (Hamamelis)
- Krāsviela pēc izvēles
- Ēteriskās eļļas pēc izvēles
- Puslodes formas
- Pulverizators (ja tādā jau nav lazdas ūdens)
| 1. solisMasiīt, maisīt un maisīt citronskābi un zodā - šis solis ir ļoti svarīgs - ja labi nesamaisīsiet, tad Jūsu bumba būs graudaina. Lielākiem daudzumiem var izmantot mikseri. | | 2. solisKad esat ļoti labi sajaukuši, pievienojiet krāsvielu. Sausie pigmenti vai specializētās vannas dzirkstošās krāsvielas ir labākās šajā gadījumā. Nepievienojiet pārāk daudz, jo krāsa pastiprinās, kad pievienots burvju lazdas ūdens. | | 3. solisPielejiet eļļas pēc savas izvēles. | | 4. solisTagad nāk grūtākā daļa. Izsmidziniet lazdas ūdeni uz Jūsu izejvielām, kamēr maisāt ar otru roku. Kad visas izejvielas turas kopā, ja tās saspiežat, ir laiks likt tās veidnēs. Laiks ir ļoti svarīgs. Ja gaidīsiet pārāk ilgi, maisījums būs pārāk ciets. Ja to apsmidzināsiet par daudz, maisījums būs pārāk slapjš un sāks "augt" (sāksies putojoša reakcija) uz Jūsu pusi. | | 5. solisIevietojiet bumbas veidnēs - pagaidiet dažas minūtes un saspiediet pusītes kopā. Ļaujiet tām nožūt 3-4 stundas un voila! Brīnišķīgas cietas bumbiņas. Jo ciešāk sapakosiet vannas bumbas, jo blīvākas, smagākas un ilglaicīgākas vannas bumbas iegūsiet. |
|